Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tälle sivustolle on koottu kiinnostavia dokumenttifilmejä, jotka ovat katsottavissa suoratoistona Youtube-palvelusta. Jos jokin linkki ei toimi, voit hakea dokumenttia sen nimellä suoraan palvelusta. Dokumentit esittelevät asioiden ja ilmiöiden käsittelyä eri näkökannoista ja ne ovat mielenkiintoista katsottavaa sekä terapia-asiakkaille että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Mukana on täyspitkiä dokumentteja sekä lyhyempiä ns. tietoiskutyyppisiä filmejä.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HUOMAUTUS!                                                                                                                                                        kuva: Ben Ostrowsky

Alla olevat linkit ohjautuvat suoraan ulkoiselle Youtube-sivustolle ja tämän sivuston rakentamisen hetkellä kunkin linkin takana on tarkistetusti ollut mainittu dokumenttifilmi. Sateenkaarisohva ei voi ottaa vastuuta linkkien takana olevan sisällön mahdollisesta muuttumisesta. Dokumenttien tematiikka voi olla osin katsojaa suorasukaisesti puhuttelevaa sekä voimakkaita tunteita herättävää, eikä niitä suositella sellaisille herkille katsojille, jotka epäilevät voivansa loukkaantua tai järkyttyä esimerkiksi ihmisen seksuaalisuuteen viittaavista sisällöistä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaikki muuttuu paremmaksi

 

Kaikki muuttuu paremmaksi -kampanjan 8 min filmi, jossa julkisuuden henkilöt puhuvat rohkaisevasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille.

 

Moninaisuus on meissä

 

SETA:n tuottama mainio 20 min filmi, jossa kahdeksan sateenkaarevaa nuorta kertoo elämästään ja kokemuksistaan.

 

Homo-Suomen historia 1/4 Minäkö sellainen?

 

Neliosaisen kotimaisen dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa katsastetaan seksuaalivähemmistöjen elämään Suomessa lainsäädännöllisestä näkökulmasta ja tutkitaan yhteiskunnallisten asenteiden muutosta.

 

Homo-Suomen historia 2/4 Kaapista ulos

 

Neliosaisen kotimaisen dokumenttisarjan toisessa osassa paneudutaan siihen, miten suomalainen media on vuosikymmenten aikana käsitellyt homoseksuaalisuutta, mikä vaikutus tällä oli ihmisten elämään, ja miten seksuaalivähemmistöjen kansalaisoikeusliike lähti Suomessa syntymään.

 

Homo-Suomen historia 3/4 Arkea ja alakulttuureja

 

Neliosaisen kotimaisen dokumenttisarjan kolmannessa osassa tutkitaan seksuaalivähemmistöjen tapaamispaikkojen kehittymistä, yhteiskunnallisten asenteiden vähittäistä lientymistä sekä alakulttuurien näkyväksi tulemista.

 

Homo-Suomen historia 4/4 Oikeutta!

 

Neliosaisen kotimaisen dokumenttisarjan neljännessä osassa katsastetaan homoseksuaalisuuden sairaudeksi leimaamisen historiaan ja sairausleiman poistumiseen sekä lainsäädännön muutoksia.

 

Oletko sinä?

 

Suomalainen homoseksuaalisuudesta kertova dokumentti vuodelta 1969 tehtiin aikana, jolloin homoseksuaaliset teot olivat rikos. Dokumenttia ei saanut esittää televisiossa, vaan se sensuroitiin vuoteen 1999 saakka, sillä Suomen lainsäädännössä oli voimassa ns. kehotuskielto, joka kielsi tiedonvälityksen homoseksuaalisuudesta, sillä se tulkittiin "homoseksuaalisuuteen kehottamiseksi". Kehotuskielto poistui lainsäädännöstä vasta 1999.

 

Is Homosexuality a Choice?

 

Hauskasti toteutettu 5 min piirrosfilmi, jossa tutkitaan sitä, onko homoseksuaalisuus ihmisen oma valinta.

kuva: Bruce McAdam

 

The Biology of Homosexuality  -  7 min

National Geographicin filmi, jossa tehdään suppea katsaus siihen, mitä tiedetään seksuaalisen orientaation biologisesta pohjasta.

 

Kyllä homotkin siivoaa  - 52 min

 

Suomalaisessa dokumentissa kuullaan nuoria, millaista on kasvaa homona tai lesbona tämän päivän Suomessa.

 

The World's Worst Place to Be Gay  -  47 min

 

Brittiläinen dokumentti tämän päivän Ugandasta, jossa homoseksuaaleja vainotaan ja murhataan.

 

 

 

Gay Witch Hunt in Iraq  -  23 min

 

BBC News on tuottanut dokumentin, jossa seurataan tämän hetken Irakin seksuaalivähemmistöjen järkyttävää tilannetta murhien ja kidutusten kohteena - vainoajina oman maan poliisi ja sotilaat.

 

Mieheni on transvestiitti  -  45 min

 

Viihteelliseen sävyyn toteutettu, mutta kokemuksellisesti ristiinpukeutuvien miesten sekä heidän vaimojensa ja naisystäviensä maailmaa avaava brittiläinen dokumentti.

 

The Homosexuals  -  44 min

 

CBS:n dokumentti 60-luvulta on järkyttävää katsottavaa. Tästä ajankuvasta saa hyvän käsityksen siitä, miten homoseksuaalit tuolloin mediassa esitettiin ja miten psykoanalyyttinen patologisointi ja virkavallan vainot vaikuttivat homoseksuaalien elämään. Tätä katsoessa on hyvä muistaa, että tällaisen "tiedon" valossa ns. suuri yleisö muodosti käsityksensä tästä ihmisryhmästä.